Waarom je geen volgers moet kopen

Iedereen wil wel veel volgers hebben… Dat is begrijpelijk. De laatste maanden komt het bijna elke dag wel ter sprake in het nieuws: nep influencers en het kopen van volgers. Toch is het niet slim om dat te doen. Wij vertellen je waarom.

Hoe werkt het?

Als je op Google opzoekt “volgers kopen”, dan komen er enorm veel sites te voorschijn. Via deze sites kun je voor bijna alle social media kanalen likes of volgers kopen. Voor €1,- kun je al 100 Instagram volgers bijkopen. Ook voor Facebook kun je voor een paar euro al honderden likes bijkopen. Er zit zelfs een garantie op, bij het verliezen van volgers of likes krijg je binnen de garantie periode kosteloos nieuwe.

Hoe herken je ze?

Is het herkennen van fake accounts of accounts die volgers kopen makkelijk? Natuurlijk valt het op als een kanaal binnen enkele dagen ineens 10.000 volgers erbij heeft. Maar hoe herken je deze accounts nou als ze die volgers al een tijdje hebben? Er zijn verschillende manieren waarmee Instagram accounts in een paar seconden geanalyseerd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door het bekijken van de statistieken van het account. Vaak kun je zonder een analyse ook al zien of er volgers bijgekocht zijn. Kenmerken hiervan zijn: het ontbreken van de profielfoto’s, bijzondere namen en weinig tot zelfs geen reacties.

Waarom kopen mensen volgers?

Je ziet er veel professioneler uit en lijkt heel erg populair. Hierdoor krijg je sneller samenwerkingen met bedrijven. Wat je soms heel erg veel geld kan opleveren. Een account met 100.000 volgers krijgt sneller en grotere opdrachten dan een account met 1000 volgers. Ook als een account al een tijdje bestaat en nog niet de gewenste resultaten heeft, wordt de verleiding heel erg groot om toch volgers te gaan kopen.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Voor bedrijven lijkt het op het eerste oog geen probleem. Een kanaal dat snel groeit of veel volgers heeft. Dat is toch super als reclame voor een bedrijf? Bedrijven werken vaak samen met personen die door social media geld verdienen. Dit zijn bijvoorbeeld vloggers, bloggers, modellen en BN’ers. Deze personen worden ook wel influencers genoemd. Bedrijven die opzoek zijn naar influencers moeten goed uitzoeken of het bereik van de uitgekozen influencers natuurlijk is ontstaan of dat het is gekocht. Heeft een account bijvoorbeeld 100.000 volgers, maar deze followers tonen geen betrokkenheid, dan is er een grote kans dat deze volgers zijn gekocht. Dus levert het voor het bedrijf alsnog weinig op, omdat ze in iets investeren wat niets opbrengt.

Tips om toch meer volgers te krijgen

Ook al is het verleidelijk om volgers te kopen, wij raden het je toch aan om het niet te doen! Uiteindelijk zal dit alleen maar negatieve gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan reacties van bedrijven, andere accounts en misschien wordt zelfs wel jouw account geblokkeerd door Instagram.

Hieronder enkele tips om meer volgers te krijgen zonder te kopen.

1. Maak je account openbaar (op deze manier kan iedereen jouw foto’s zien)
2. Plaats regelmatig foto’s (dit zorgt voor meer interactie en volgers weten hierdoor dat ze dagelijks inspiratie van jou kunnen verwachten)
3. Maak gebruik van hashtags (door het gebruiken van hashtags zijn jouw foto’s beter zichtbaar voor anderen)
4. Reageer op je volgers (dit sluit ook een beetje aan bij tip 2: interactie versterkt jouw band met influencers)

Kunnen we jou verder helpen of heb je vragen? Neem gerust even contact met ons op!

Facebook, Influencers, Instagram, Social media

Geef een reactie