Hoe versla je het algoritme op Instagram?

Bij Frankwatching lazen we een goed artikel over het algoritme (geschreven door Kirsten Jassies). Hier stonden veel handige tips in, die we graag met jullie delen! Bekijk eens je Instagram feed en kijk naar de tijd dat de foto’s gepost zijn: je ziet de foto’s van de accounts die je volgt niet meer in chronologische volgorde. Dit komt door het algoritme! Het algoritme zorgt ervoor dat je de foto’s van accounts waarmee je meer interactie hebt (likes, reacties) eerder ziet dan foto’s van accounts waar je dat niet mee hebt. Hieronder staan een aantal tips om het algoritme voor je te laten werken in plaats van tegen. Misschien heb jij als influencer hier ook iets aan. Laten we beginnen!

Wat is veel interactie?

Het is goed om bij het begin te beginnen: wat is veel interactie? Je hebt veel interactie als bijvoorbeeld gemiddeld meer dan 4% van je volgers je foto’s liked. Of als je veel reacties per foto krijgt. Een richtlijn hiervoor is 1%, maar dit hangt wel echt af van het type account, of het gericht is op reacties of niet. En, mocht je nu de vraag hebben hoe je ervoor zorgt dat je fans jou blijven zien? Dat is simpel: je moet zoveel mogelijk likes en reacties krijgen. Maarja… Waar begin je dan?

1. Kies jouw focus
Instagram accounts met de focus op één onderwerp groeien sneller dan accounts waar veel meer verschillende onderwerpen in de feed zitten. Dit is ook fijner voor mensen, want dan kunnen ze zien waarom ze jou wel of niet moeten volgen. Kies een vast kleurenpalet, een vaste filter, een vast fotografie-standpunt en je foto’s en de hele feed zullen sterker worden.

2. Ga het gesprek aan!
Heb je via Instagram contact met je volgers, maar ook met mensen die je niet volgen? Bedank je voor reacties? Begin je een gesprek, sluit je je aan bij gesprekken? Ga je op zoek naar nieuwe mensen via hashtags en gebruik je ook zelf hashtags? Ga het gesprek aan met anderen en zorg zo voor meer interactie!

3. Relevante hashtags
Plaats je foto’s van je interieur en gaat jouw Instagram daarover? Dan gebruik je hashtags als #interieur #interior #decor #homedecor #interieurinspiratie #interiorinspiration etc. Dat zijn relevante hashtags voor jouw account waarmee je meer volgers kunt aantrekken. Als zij op deze hashtags zoeken, kunnen ze jouw account tegenkomen en zullen ze jou eerder volgen dan wanneer ze je vinden via een hashtag als #breakfast. Dit is namelijk een vrij algemene hashtag.

Je mag 30 hashtags gebruiken per foto, dus je kunt er meer gebruiken dan je denkt. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je alvast een aantal hashtags verzamelen per ‘soort foto’. Bijvoorbeeld een slaapkamer, woonkamer, kinderkamer en ga zo maar door. Let er wel op dat je deze hashtags wel soms afwisselt. Als je te lang dezelfde hashtags gebruikt kan dit ook weer negatieve gevolgen hebben.

4. Stel een vraag!
Door een vraag te stellen onder een foto zorg je voor meer interactie. Je kunt hierbij kiezen of je dit in het Nederlands of het Engels doet. Dit is afhankelijk van jouw volgers. Vraag naar hun dag/avond(plannen) en soms bijvoorbeeld hun mening over een meubelstuk.

5. Wanneer posten en timing
Om beter zichtbaar te worden op Instagram, kan je bijvoorbeeld vaker posten. Jouw actieve volgers zijn ook een aantal keer per dag aanwezig op Instagram en daarom is meer dan één keer posten op Instagram geen slecht idee. Je kunt de frequentie later altijd weer verminderen. Hoe meer volgers jou zien, hoe meer jij in hun hoofd terechtkomt en als de content interessant voor ze is, hoe meer ze je zullen liken.

Het is goed om te kijken naar welke tijdstippen (en dagen) voor jou het beste zijn. Hou hier rekening mee en speel er op in!

Je moet wat betreft je foto’s en teksten dus goed nadenken wat interactie uitlokt. Hoe meer tijd je eraan besteed met je volgers, hoe beter je gezien zult worden. Mooie of spraakmakende foto’s posten, dat is natuurlijk stap één.

Ik hoop dat deze tips je verder gaan helpen om het algoritme in jouw voordeel te gebruiken. Als je verder nog vragen hebt of wij jou mogelijk ergens mee kunnen helpen, let us know!

Bron:

Blijf zichtbaar op Instagram: 6 tips om het algoritme de baas te zijn

Development, Influencers, Instagram, Marketing, Social media

Geef een reactie