Wat is WordPress?

Als blogger ben je hoogstwaarschijnlijk al eens in aanraking gekomen met een CMS (Content Management Syteem). Maar hoe weet je welk CMS je wilt gebruiken en wat is een CMS überhaupt? Iedere website is opgebouwd uit zogeheten HTML-codes. Een CMS biedt gebruikers de mogelijkheid om een website te onderhouden en aan te passen zonder kennis van deze code nodig te hebben. Het systeem schrijft dus de code voor je en jij kunt je richten op content. Dit scheelt jou veel tijd en moeite, erg handig dus!

Het bekendste CMS is WordPress: WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een plek om te bloggen en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen. WordPress is open-source en wordt dagelijks door-ontwikkeld door medewerkers over de hele wereld. Maar, open-source betekent niet dat alles gratis is! WordPress is gratis te downloaden en alles zal goed werken. Duizenden gratis plugins en gratis thema’s kunnen je website sterk verbeteren, maar als je dat niet genoeg vindt kun je ook een premium plugin/theme kopen. Deze kosten wel geld.

Je kunt met WordPress:

– Artikelen toevoegen aan je website
– Afbeeldingen, video’s en audio op je website toevoegen
– Extra’s toevoegen op je website (contactformulier e.d.)
– Menu’s toevoegen aan je website
– Zelf bepalen op welk tijdstip berichten gepubliceerd moeten worden
– etc.

WordPress maakt gebruik van een MySQL database. Een MySQL database is een soort stellingkast waar je verschillende vakken in hebt (tabellen). In deze tabellen kun je dingen plaatsen, zoals pagina’s. Wanneer jij een pagina, bericht, categorie, tag of iets anders toevoegt in WordPress wordt het in een tabel opgeslagen.

Er zijn twee soorten WordPress:

Met WordPress.com kun je snel en eenvoudig een blog online zetten. Je hoeft niets te installeren en hoeft geen hosting te betalen. Na het registreren kun je meteen starten op een domeinnaam als voorbeeld.wordpress.com. Een eigen domeinnaam kun je gebruiken als je er wat voor betaald. Bij WordPress.com heb je geen technische kennis nodig en hoef je je geen zorgen te maken over dingen als backups, spam en beveiliging. Verder heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende thema’s.

Het nadeel van WordPress.com is dat je geen plugins kunt installeren, niets in de code kunt wijzigen, er soms advertenties op je website worden getoond en je geen eigen advertenties mag plaatsen. Ondanks dat je de keuze hebt uit meer dan 100 verschillende thema’s kun je dus geen uniek thema gebruiken of laten maken voor je website. Met WordPress.com verlies je een hoop controle, maar heb je aan de andere kant ook niet de lasten. Je kunt WordPress.com het best gebruiken wanneer je niet op een eigen domeinnaam wilt werken en bijvoorbeeld alleen een persoonlijke blog wilt bijhouden.

Met WordPress.org kun je blogs, websites en zelfs webshops maken op je eigen domeinnaam. Je kunt thema’s en plugins op je website installeren en hebt ook de mogelijkheid om een programmeur een uniek thema of plugin te laten maken speciaal voor jouw website. Alles wat je op de website doet is ook echt van jou. Je kan de zoekmachine optimalisatie (SEO) verbeteren, alle advertenties plaatsen die je maar wilt en heb je de volledige controle over je eigen website. Je bent met deze WordPress versie wel zelf verantwoordelijk voor het regelen van hosting en een domeinnaam en het updaten van je website. Als je het professioneel wilt aanpakken en een website wilt met een eigen domeinnaam, dan kun je het best WordPress.org gebruiken.

Conclusie: Wat is beter .com of .org?
Ondanks dat je WordPress.com volledig gratis kunt gebruiken (tenzij je iets upgrade), is het niet mogelijk het maximale uit je website te halen. De extra’s die je bij de WordPress.org versie met plugins en aanpassingen in de code kunt bereiken zijn enorm en een domeinnaam als voorbeeld.wordpress.com staat niet echt professioneel.

Daarnaast is met de WordPress.org versie alles wat je doet ook echt van jou en ben je nergens afhankelijk van.

Wanneer je het professioneel wilt aanpakken kun je dus het beste WordPress.org gebruiken. Wil je gewoon voor je plezier bloggen en wil je niet de lasten, dan is WordPress.com waarschijnlijk de beste optie.

Als je verder nog vragen hebt of wij jou mogelijk ergens mee kunnen helpen, let us know!

Bronnen:
wplounge.nl
webtalis.nl

Bedrijven, Blogs, Development

Geef een reactie